پیشنهادهایی برای شما

نیاز به مشاوره دارید...

زمان مورد نیاز برای مطالعه:
۶ دقیقه
تاریخ انتشار:
1402-10-14
دسته بندی:
Blog
4/5 - (17 امتیاز)

فهرست مطالب

تبعیت از دستورالعمل های پیشگیری کننده از انتقال کووید-19 در اتاق عمل

این مقاله توسط جناب آقای امین درخشان، جناب آقای آرمین فریدونی، جناب آقای اسماعیل تیموری، سرکار‌خانم مریم قنواتی، سرکار‌خانم زهرا ملکی نوشته شده؛ و برای یازدهمین کنگره کنترل عفونت ارسال شده است.

چکیده

مقدمه

اتاق عمل یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک بیمارستان و مراقبت‌های جراحی جز کلیدی هر سیستم بهداشتی می‌باشد. در  حین جراحی‌های فوری و اوژانسی و در طی مراحل بیهوشی، تولید آئروسل‌ها و دود جراحی در اتاق عمل از انتقال 19-Covid به اعضای تیم جراحی حمایت می‌کند. بنابراین، تبعیت اعضای تیم جراحی از دستورالعمل‌های WHO برای پیشگیری از ابتلا به 19-Covid در اتاق عمل در شرایط پاندمیک ویروس کووید-19 ضروری خواهد بود. اگرچه امروزه تولید واکسن باعث کاهش مرگ و میر و ابتلا به بیماری کووید-19 شده است اما به گزارش مجله ساینس ایجاد واریانت‌های جدید ویروس کووید-19به علت جهش‌های متوالی در این ویروس، احتمال اثربخشی واکسیناسیون را به مخاطره انداخته است. از طرفی رضایت شغلی متخصصین مراقبت سلامت تحت تاثیر عوامل متعددی مانند تنش‌های جسمی و روحی، وضعیت رفاهی، شرایط محیط کار و حجم کار قرار دارد. مطالعات گذشته رضایت شغلی نسبتا مناسب را در پاندمیک کووید-19 گزارش می‌دهد. محققین معتقدند که رضایت شغلی ممکن است مستقیما با اجرای موثر دستورالعمل‌های پیشگیری از کووید-19 در ارتباط باشد. لذا مطالعه حاضر برای اولین بار در ایران با هدف تعیین تبعیت از دستورالعمل‌های پیشگیری کننده از انتقال کووید-19 و ارتباط آن با میزان رضایت شغلی در پرستاران اتاق عمل طراحی و اجرا شد.

روش کار

این مطالعه مقطعی بر روی ۹۶۲ پرستاران اتاق عمل در ۱۵ کلان شهر ایران در سال ۱۴۰۰ انجام شد. روش نمونه‌گیری در این پژوهش چند مرحله‌ای بود. در ابتدا ۱۵ کلان شهر در کشور ایران انتخاب شد و سپس ۳ بیمارستان اصلی پذیرش‌کننده بیماران کووید-19 در هر کلان شهر (خوشه) به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در مرحله بعد، لیست اسامی پرستاران اتاق عمل از مراکز بیمارستانی تهیه شد. سپس لینک پرسشنامه آنلاین از طریق، واتساپ، تلگلرام و اینستاگرام به صورت تصادفی ساده برای گروه هدف ارسال گردید. معیارهای ورود به مطالعه شامل حداقل مدرک کاردانی اتاق عمل و حداقل ۳ ماه سابقه کار به عنوان پرستار اسکراب یا سیرکولر در اتاق عمل بود. معیارهای خروج از مطالعه نیز نقص در تکمیل پرسشنامه و انتقال به سایر بخش‌ها یا بیمارستان‌ها بود. در طراحی پرسشنامه آنلاین IP Filtering برای جلوگیری از پاسخ‌های تکراری استفاده شد و شرکت‌کنندگان در هر زمانی می‌توانستند از تکمیل پرسشنامه خودداری کنند. در مطالعه حاضر از ۳ پرسشنامه شامل: پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک (سن، جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات ،وضعیت استخدامی، نوع بیمارستان، سابقه کار و رشته تحصیلی)، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) و پرسشنامه محقق ساخته دستورالعمل‌های پیشگیری کننده از انتقال کووید-19 در اتاق عمل استفاده شد. روایی و پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ تجزیه و تحلیل شدند. P-value کمتر از ۰.۰۵ از لحاظ آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

یافته‌ها

میانگین سنی ۹۲۶ پرستار اتاق عمل شرکت کننده در مطالعه ۵.۶۴±۲۸.۸۱ سال بود. اکثریت شرکت کنندگان را زنان مجرد تشکیل دادند. بین سن، وضعیت تاهل، وضعیت استخدامی و ابتلا به کووید 19 با رضایت شغلی ارتباط معنی داری وجود داشت. بیشترین رضایت شغلی مربوط به افراد جوان با گروه سنی ۳۰-۲۰ سال، دارای سابقه کاری ۱-۵ سال و وضعیت استخدامی قراردادی بود. آزمون کای اسکوئر نشان داد که افرادی که رضایت شغلی بالاتری داشتند کمتر به کووید-19 مبتلا شدند. میانگین رضایت شغلی شرکت کنندگان در مطالعه ۱۱.۴۵±۵۱.۱۵ بود. نتایج این مطالعه با استفاده از آزمون کای اسکوئر نشان داد که بین رضایت شغلی و میزان تبعیت از دستورالعمل‌های پیشگیری‌کننده از کووید-19 رابطه معناداری (P-value≤0.001) وجود دارد به این صورت که هرچه رضایت شغلی پرستاران اتاق عمل بیشتر شود میزان تبعیت از دستورالعمل‌های پیشگیری‌کننده از کووید-19 نیز بیشتر خواهد شد.

بحث و نتیجه‌گیری

این مطالعه بر اهمیت رضایت شغلی پرستاران اتاق عمل به ویژه در پاندمی کووید-19 تاکید دارد و نشان داده شده است که رضایت شغلی می‌تواند باعث بهبود تبعیت از پروتکل‌های بهداشتی در پرستاران اتاق عمل گردد. همچنین بهینه سازی زیرساخت‌ها، بهبود تصمیم‌های مدیریتی و افزایش نیرو در شرایط بحران ،می‌تواند بر کیفیت عملکرد پرستاران اتاق عمل و رضایت شغلی آنها تأثیر گذار باشد. نتایج  مطالعه حاضر می‌تواند در سایر پاندمیک‌هایی که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد مورد توجه قرار بگیرد.

واژگان کلیدی: ویروس کرونا، کووید-19، اتاق عمل، رضایت شغلی

 

4/5 - (17 امتیاز)

سوالات متداول

این مطالعه بر اهمیت رضایت شغلی پرستاران اتاق عمل به ویژه در پاندمی کووید-19 تاکید دارد و نشان داده شده است که رضایت شغلی می‌تواند باعث بهبود تبعیت از پروتکل‌های بهداشتی در پرستاران اتاق عمل گردد. همچنین بهینه سازی زیرساخت‌ها، بهبود تصمیم‌های مدیریتی و افزایش نیرو در شرایط بحران ،می‌تواند بر کیفیت عملکرد پرستاران اتاق عمل و رضایت شغلی آنها تأثیر گذار باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با ما در ارتباط باشید...

نشانی دفتر مرکزی:

ایران، تهران، قیطریه، خیابان اندرزگو، پلاک 104، واحد2

تلفن تماس : 

02122671845 | 02122205502

02122215503 | 02122218910

فکس :

02141425555 | داخلی 28544

 پست الکترونیک:

info@abadis-med.com

نشانی کارخانه:

ایران،تهران،شهرک صنعتی شمس آباد، بلوار گلستان، کوچه گلشن ۱۹،پلاک۱۷

تنها دارنده تاییدیه اتحادیه اروپا

با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید...

با ما در ارتباط باشید...

نشانی دفتر مرکزی:

ایران، تهران، قیطریه، خیابان اندرزگو، پلاک 104، واحد2

تلفن تماس : 

02122671845 | 02122205502

02122205503 | 02122218910

فکس :

02141425555 | داخلی 28544

 پست الکترونیک:

info@abadis-med.com

نشانی کارخانه:

ایران،تهران،شهرک صنعتی شمس آباد، بلوار گلستان، کوچه گلشن ۱۹،پلاک۱۷

با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید...

کلیه حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق است به : مخازن طبی آبادیس

طراحی و توسعه توسط: ویراکام