در مقاله “آیا باتل ساکشن یکبار مصرف در ایران مقرون به صرفه است؟” که در نشريه پرستاری قلب و عروق چاپ گردید؛ دکتر محمدنژاد با توجه به تجربه خود در محیط بالینی، در این مقاله مروری، مسایل مربوط به ساکشن به عنوان یکی از چالشهای اساسی در مراقبت و کنترل عفونت بیمارستانی و مقرون به صرفه بودن باتل ساکشن یک بار مصرف در ایران را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
وی در این مقاله با استفاده از جستجوی مقالات در پایگاه های داده ای معتبر بین المللی و ایران، باتل ساکشن یکبار مصرف در پنج محور کنترل و پیشگیری عفونت بیمارستانی، مدیریت مصرف آب، سهولت در کاربرد، مدیریت پسماند، و بارمالی مورد ارزیابی قرار داد.
محور های مورد مطالعه:
۱. کنترل و پیشگیری عفونت بیمارستانی:
محمدنژاد اظهار کرد؛ عفونتهای بیمارستانی علت اصلی مرگ و ناتوانی قابل پیشگیری در بین بیماران بستری در بیمارستان است. با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، عوارض یا عفونتهای ثانویه به کاشت دستگاه یا جراحی به عنوان عفونت بیمارستانی شناخته میشود. به طور خاص، CDC عفونتهای محل جراحی، عفونت جریان خون مرتبط با خط مرکزی، عفونتهای دستگاه ادراری مرتبط با کاتتر و پنومونیهای مرتبط با ونتیلاتور را نظارت میکند. وجود لوله تراشه شانس پنومونی مرتبط با ونتیلاتور را افزایش میدهد، زیرا مکانیسمهای دفاعی طبیعی مجاری هوایی بیماران را کاهش میدهد. پنومونی بیمارستانی یک عارضه شایع در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU) است. از ساکشن داخل تراشه در پاکسازی مجاری هوایی از ترشحات در بیماران تحت تهویه مکانیکی استفاده میشود. انجام دقیق ساکشن برای جلوگیری از پنومونی مرتبط با تهویه از اهمیت بالایی برخوردار است.
در مطالعه ای که با هدف ” تاثیر باتل ساکشن یکبار مصرف در ساکشن داخل تراشه عفونت COVID-19 و قرار گرفتن در معرض پرستاران” انجام شد نشان داد که استفاده از بطریهای ساکشن یکبار مصرف در بیماران بستری باعث شده است کادر درمان کمتر در معرض بیماری کووید-19 قرار گیرند و تعداد موارد ابتلای کادر درمان پس از استفاده از دستگاه های ساکشن یکبار مصرف کاهش بیابد و نشان داده است که ساکشن یکبار مصرف موثرتر از باتلهای ثابت است.
۲. مدیریت مصرف آب:
برای باتل های چندبار مصرف باید اطمینان حاصل شود که این وسایل به خوبی تمیز، ضدعفونی، شستشو و آبکشی شده باشند و قابل استفاده برای بیمار دیگری میباشند، که با استفاده از باتل یک بار مصرف نیاز به مصرف اب کمتری میباشد. کاهش مصرف آب و هزینه های ضدعفونی با استفاده از کیسه های یکبار مصرف ساکشن ایجاد می شود.
۳. سهولت در کاربرد:
سهولت در استفاده از کیسههای ساکشن از مزیتهای کیسه ساکشن یکبار مصرف میباشد؛ چون بعد از استفاده این کیسهها دور انداخته می شوند و برعکس مخازن دائم و ثابت که به نیروی انسانی، محلول ضدعفونی و… نیاز دارند، برای این کیسه ها این محدودیت ها برداشته می شود.
۴. مدیریت پسماند:
مخازن ثابت پسماند کمتری تولید مینمایند و از این طریق اثرات کمتری را به جز مصرف آب بر محیط زیست دارند، اما ماتیس در مقاله ای اظهار میکنند که جایگزینی محصولات یکبار مصرف با محصولات قابل استفاده مجدد ممکن است اثرات زیست محیطی مراقبتهای بهداشتی را کاهش دهد.
۴. مدیریت بار مالی:
با توجه به این که این باتلها برای هر بیمار باید جداگانه مورد استفاده قرار گیرد؛ هزینههای مرتبط با شست و شو و ضد عفونی مخازن حذف میگردد و بار مالی مراکز درمانی را کاهش میدهد.
محمدنژاد در انتهای مقاله، نتایج خود را به شرح زیر بیان نمود.
وی در نتیجه این پژوهش استنباط میکند؛ باید تمامی باتلهای ساکشن یکبار مصرف برای هر بیمار جداگانه خریداری و استفاده شود. اما در کشور ایران با توجه کمبود نیروی انسانی برای ضدعفونی باتل ساکشنهای چندبار مصرف، هزینههای محلول های ضدعفونی و استفاده نادرست در رقیق سازی آن و چالشهای مدیریت پسماند فاضلابهای محلولهای استفاده شده و تخلیه ساکشنها، باتل ساکشن یک بار مصرف آبادیس نسبت به مخازن دائم و ثابت اولویت دارد و استفاده از آن در مراکز درمانی مقرون به صرفه میباشد.