کیسه ساکشن چیست؟ آیا تا به حال فردی از Suction Bag برای شما توضیحی ارائه داده است؟ سعی کردیم در این مقاله ساکن بگ، تاریخچه، کاربردها و ویژگیهای آن را برای شما توضیح دهیم که درک بهتری نسبت به آن به دست آورید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
برای اینکه مبحث “کیسه ساکشن چیست؟” را شروع کنیم، بهتر است که نگاهی کلی به دستگاه ساکشن بیندازیم و همچنین با کارایی آن آشنا شویم.
واژه انگلیسی Suction در زبان پارسی به معنی مکش است. این دستگاه توسط پمپی عمل مکش را شروع میکند و با استفاده از خلأ باعث ایجاد فشار منفی میشود که هوا یا مایعات را به درون مخزن تعبیه شده وارد کند. بیشترین مورد استفاده از این دستگاه مربوط به صنعت پزشکی است.
نسل اولیه یا بهتر است بگوییم اولین مدل از دستگاه ساکشن در سال 1907 توسط Yankauer اختراع شد که دستگاههای امروزی شباهت بسیار کمتری با نسخه اولیه آن دارند. البته اولین بار TIP (لوله) ساکشن در قرن 1800 در بیمارستان سینای شهر نیویورک برای بیماران سرپایی مورد استفاده قرار گرفت.
وی بسیاری از دستگاههای پزشکی را اختراع کرده بود که تأثیر مثبتی بر این حرفه تا به امروز گذاشته است. اما شهرت او بیشتر به خاطر ساخت نوک کاتتر ساکشن سفت و سختش، یانکاور بود. این وسیله در ابتدا برای کمک به پاکسازی نواحی جراحی حین برداشتن لوزه طراحی شده بود.
اما استفاده از این دستگاه (کاتتر) گسترش یافته و امروزه شامل بسیاری از روشهای جراحی و همچنین ساکشن اوروفارنکس داخل بیمارستانی و پیش بیمارستانی (آمبولانسی) شده است.
کاتتر Yankauer از پلاستیک یا فولاد ضد زنگ (استیل) ساخته شده است! سوراخهای کوچکی در نوک پیازی شکل آن برای جمعآوری مایع طراحی شده است که میزان وارد کردن آسیب بافتها به حداقل برسد. فرم کاتتر منحنی است، به همین دلیل قابلیت مانور بیشتر به کادر فنی میدهد.
مهمترین سؤالی که در رابطه با “کیسه ساکشن چیست؟” مطرح میشود، موارد استفاده آن است! همانطور که گفته شد، یکی از موارد استفاده از دستگاه ساکشن در صنعت پزشکی است. برای مثال در اتاق عمل، نوعی دستگاه ساکشن وجود دارد که با کمک آن کادر پزشکی خون و خونریزی را مکیده و ناحیه را از خون تخلیه میکنند و در این صورت جراح میتواند راحتتر به کار خود ادامه دهد.
همچنین برای این که پزشک جراح بتواند محل زخم یا محل خونریزی را پیدا کند، دستیارهای جراح قسمت مورد نظر را با کمک این دستگاه از خون خالی میکنند! از دیگر موارد استفاده از این دستگاه میتوانیم به تخلیه نواحی آبسه یا حفرههای آبسه اشاره کنیم.
از موارد استفاده دیگر در زمینه جراحی میتوانیم به این نکته اشاره کنیم که در برخی از عملها برای برداشتن یا گرفتن تومور از این دستگاه استفاده میکنند. امروزه وسایل دیگری هم ساخته شده است که کاربری فعال کردن اندامهای جنسی آقایان و بانوان را دارند.
همچنین لازم به ذکر است که برای تخلیه کردن یا پاک کردن مجاری تنفسی بیماران هم از این دستگاه استفاده میکنند.
در ادامه مبحث “کیسه ساکشن چیست؟” به انواع این دستگاهها میپردازیم. به طور کلی دستگاههای ساکشن به دو دسته تقسیم میشوند. برخی از این دستگاهها ساکشن پرتابل هستند، برخی دیگر هم به صورت ساکشن مرکزی طراحی و ساخته شدهاند.
این نوع دستگاهها خود به 2 گروه تقسیم میشوند. برخی از آنها دارای مخزن یکبار مصرف هستند، برخی دیگر هم دارای مخازنی که میتوان چند بار هم از آنها استفاده کرد.
این نوع دستگاهها قابلیت جا به جایی دارند، به خاطر همین به این دستگاهها پرتابل یا قابل حمل میگویند. تمامی اجزای این دستگاه یعنی کاتتر، مخزن و لولههای رابط یکبار مصرف هستند و قابلیت جدا شدن را دارند.
این دستگاهها شامل موتور، گیج وکیوم که نشاندهنده میزان فشار دستگاه است، وکیوم پمپ، محفظههای ساکشن، پیچ تنظیم ساکشن (جهت تنظیم میزان فشار مکش) و لولههای رابط هستند.
در ادامه پاسخ به سوال کیسه ساکشن چیست؟ باید توضیح دهیم که کیسه ساکشن جزئی از مجموعه دستگاه ساکشن است که مایعات یا هوای مکیده شده وارد آن میشود. این کیسه انواع مختلفی دارد. اغلب از این کیسهها برای موارد پزشکی در اتاق عمل یا کاربردهای پزشکی دیگر استفاده میشود.
برای اینکه میزان عفونت و انتقال بیماریها به صفر سوق پیدا کند، از کیسههای یکبار مصرف استفاده میشود. همچنین استفاده و مصرف این کیسهها بسیار آسان و راحت است و همین دلیل باعث شده طرفداران بسیاری پیدا کند.
همانطور که اشاره کردیم، از این کیسهها برای جمعآوری و مکیدن مایعات توسط دستگاه ساکشن استفاده میشود. میتوان گفت که این کیسهها مدلهای مدرنیزه مخزنهای ثابت ساکشن هستند. سالهای قبل که مدلهای یکبار مصرف ساخته نشده بودند، مخازن ثابت مشکلاتی برای پزشکان و بیماران به وجود میآوردند.
مخازن ثابت به خاطر اینکه برای مدت زمان بسیار زیاد استفاده میشدند، باعث انتشار عفونتها از بیماری به بیمار دیگر میشدند (اگر به خوبی ضد عفونی نمیشدند!). در نتیجه این کیسههای یکبار مصرف از انتشار بیماری و عفونت جلوگیری خواهند کرد.
از سؤالهای مهم دیگری که در موضوع کیسه ساکشن چیست؟ مطرح میشود، انواع مدلهای آن است! این کیسهها در اندازههای چند لیتری مختلفی تولید میشوند. برای مثال کیسههای 1 لیتری، کیسههای ساکشن دو لیتری و همچنین کیسههای سه لیتری.
همچنین این کیسهها دارای سه نوع فیلتراسیون هستند. انواع این فیلترها شامل هیدروفوبیک، دوئال و مکانیکی میشوند.
همانطور که در بخشهای قبل در مورد کیسه ساکشن چیست؟ اشاره کردیم، این کیسهها از شیوع بیماری و انتشار عفونتها جلوگیری میکنند. در کنار این مزیت بسیار عالی، استفاده از این نوع کیسهها هزینه خرید و استفاده از مواد ضد عفونیکننده برای مراکز درمانی و کلینیکها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
در کنار این کاهش هزینه، حتی هزینه ضدعفونی کردن مخازن هم کاملاً از فاکتورها حذف میشود! نحوه مصرف و استفاده از این کیسهها بسیار آسان است. برای جلوگیری از هرگونه سو استفاده، این کیسهها میتوانند امحا شوند!
همه این کارها بر کاهش میزان هزینههای نیروی انسانی هم تأثیر مستقیم میگذارند! همچنین کادر پزشکی برای ضد عفونی کردن دستگاه و تعویض کیسه ساکشن دیگر به صورت مستقیم با ضایعات در تماس نخواهند بود!
به خصوص امروزه به دلیل پاندمیک کووید 19، همه مراکز بهداشتی و کلینیکها باید به طور اجباری از تجهیزات پزشکی یکبار مصرف استفاده کنند که بیماری میان مردم گسترش نیابد!
به خاطر وجود پودرهای مخصوصی درون این کیسهها، ضایعات مایع به شکل ژله درمیآیند، در نتیجه کار برای امحا راحتتر میشود. همچنین میزان ریسک ریخته شدن مایعات عفونی و آلوده کردن محیط تا حد چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد!
در مبحث کیسه ساکشن چیست؟ سؤالی مطرح خواهد شد، “برای اینکه بازدهی بیشتری برای کیسه ساکشن داشته باشیم، باید چه اقداماتی انجام دهیم؟”. برای اینکه بیشترین بازدهی را داشته باشیم، باید دستگاهی را انتخاب کنیم که توان موتور آن بالا باشد.
برای جلوگیری از شیوع بیماریها بدنه دستگاه باید قابلیت ضدعفونی شدن بسیار بالایی داشته باشد! کیسه ساکشن مورد نظر شما باید ظرفیت بیشتری داشته باشد. همچنین توان خروجی کلی دستگاه هم باید بالا باشد.
در این مقاله به مبحث کیسه ساکشن چیست؟ پرداختیم و توضیح دادیم که این دستگاهها، کیسههایی هستند که برای جمعآوری ضایعات مایع عفونی در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. البته در ادامه بحث به تاریخچه، کاربردها و ویژگیهای این کیسهها هم نگاهی انداختیم.
همچنین اشاره کردیم که حجم این کیسهها نیز متفاوت است. کیسه ساکشن یک لیتری، دو لیتری و سه لیتری انواع حجم این کیسهها را شامل میشود. همچنین این کیسهها به صورت یکبار مصرف هستند که از بروز بیماریها و شیوع آنها جلوگیری شود.
کیسه ساکشن در واقع کیسهای است برای جمعآوری ضایعات، مایعات و جامدات مکیده شده جهت امحا کردن آنها در بیمارستانها به کار میرود.
استفاده از کیسههای یکبار مصرف هزینهها، خطر انتشار بیماری و پخش شدن عفونتها را تا حد چشمگیری کاهش میدهد، در صورتی که در مخازن ثابت ممکن است آلودگیها باقی بمانند.
کیسههای ساکشن در حجمهای یک لیتری، دو لیتری و سه لیتری تولید میشوند.
نشانی دفتر مرکزی:
ایران،تهران، قیطریه ، بلوار اندرزگو، پلاک ۱۰۴ واحد۲
تلفن تماس:
پست الکترونیک:
4 پاسخ
وقتی نام کیسه ساکشن در ایران میاد همه یاد آبادیس میفتند.
سپاس
این محصول تحولی در کنترل عفونت ایجاد کرده است.
به امید کاهش هر چه بیش تر عفونت های بیمارستانی